Testis Kanseri ile Yaşamak Kanser tanısı hastalar için oldukça stresli ve bunaltıcıdır bir durumdur. Testis kanserleri hakkında hasta ne kadar bilgilendirilirse, bu sıkıntıların üstesinden gelmesi okadar olaylaşır.
Tek testis ile yaşamak: Aslında sağlıklı tek testis ile ömrünün sonuna kadar bir sorun yaşamadan(cinsel veya kısırlık vs) hayatını devam ettirebilir, genellikle tek testis yeterli olmaktadır. Ancak kozmetik ve psikolojik bir eksiklik yaşayabilir bunu için testisi alınırken veya ileriki bir dönemde testis protezi (slikon testis) konularak bu eksiklik giderilebilir. Tek testili olmak doğal yoldan baba olma şansını azaltabilmekle beraber bu hastaların büyğk çoğunluğu sorun yaşamazlar, gerekirse tedavi öncesi sperm bankasına verdiği sperm örneği bu amaçla kullanıabilir. Yine bazı hastalarda bu tedaviler sonrasında tek testisin ürettiği erkeklik hormonu(Testesteron) yetersizliği yaşayabilirler , bu durumda dışardan testesteron takviyesi yapılabilir.
Testesteron Eksikliği: Testis kanser tedavisinden sonra ortaya çıkabilecek Testesteron yetmezliği durumunda hastalar; yorgunluk, cinsel isteksizlik(libido kaybı), meme dokusunun büyümesi(Jinekomasti), veya vucut kıllarında, tüylerinde ve sakalda azalma azalma şikayeti ile başvurabilirler. Serum testesteron seviyesi normal olsa bile bu şikayetler olabileceği gibi, ancak genelde bu şikayeti olanlarda serum testesteron seviyesi düşük bulunur , bu durumda testesteron takviyesi ile bu sorunların büyük bir kısmı çözüleblir.
Partnerin Korunması: Testis kanseri enfeksiyon değildir, partnerine cinsel yolla bulaştırma söz konusu değildir, cinsellik kanser tedavisine zarar vermez. Ancak KT alındığı dönemde prezervatif kullanılmasına da fayda var, semendeki KT ilaçları partnerine zarar verme ihtimali böylelikle ortadan kalkar.
Cinsellik: Testis kanserinin tedavisi, cinselliğe engel teşkil etmemektedir. Bu tedaviler genelde cinsellik ve doğurganlıkta(Kısırlık) pek sorun yaşanmamakla beraber hastalar bazı sorunlar yaşayabilirler. Testis cerrahisinden sonra boşalmada(ejekülasyonda) bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle retroperitonial lenfadenektomi(RPNLD) bu tür sorunlara yol açması beklendiğinden bu cerrahiye aday hastalar ameliyat önce mutlaka bilgilendirilmeli ve ameliyattan sonra ejekülasyon zorluğu veya retrograd ejekülasyon sorunu yaşayabileceği söylenmelidir. Bu durumda doğal yoldan çocuk sahibi olama şansı olmayabilir, yardımcı üreme tekniklerine başvurma ihtiyacı olabilir. Verilecek ilaçlar etkili olmayabilir. Yine RPNLD ameliyatinda oluşabilecek sinir hasarından sonra ereksiyon problemi yaşanabilir, gerekirse ilaç tedavisi önerilir.
Cinsel istekte azalma(Libido kaybı): Testis kanseri hastaların tedavisinden sonra, çoğunlukla geçici de olsa, libido kaybı yaşanabilir.Bu kısmi testesteron eksikliğinden, kanser tedavisinin yarattığı stressden ve bazı duygu ve düşünsel sorunlardan kaynaklanabilir.Hastanın bunu geçici bir durum olduğunu ve bununla beraberce üstesinden gelinebileceği anlatılmalıdır.
Doğurganlığın Korunması(Kısırlığın önlenmesi): Yukarıda altıldığı gibi testis kanseri tedavisinden sonra semen kalitesinde çoğunlukla geçicide olsa bozulama ve doğurganlık şndexinde azalma olabilir. Çocuk sahibi olma isteği varsa ameliyat öncesi sperm bankasına semen örnekleri mutlaka verilmesi önerilmelidir.
Sosyal ve psikolojik etkilerin ele alınması: Kanser tedavisinden sonra, kaygı, öfke veya depresyon yaşanabilmektedir. Bu kanuda psikolojik danışmanlık alınabilir, sosyal sorunları çözecek ailesel yardım istenebilir.İhtiyac olması halinde kaygı ve anxite giderici veya anti depresan ilaçlar başlanabilir.
