Sistektomi Mesane kanseri kasa invaziv-yayılmış(Evre 2-4) olduğunda, mesanenin tamamının veya bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Bu operasyona sistektomi denir. Çoğu zaman kemoterapi sistektomi yapılmadan önce verilir ve bazı olgularda sistektomi sonrasında da verilebilir.
Kısmi-Parsiyel sistektomi: Kanser mesane duvarının kas tabakasına ilerlemiş ancak çok büyük değilse ve tek bir alanda ise, bazen mesanenin tamamını çıkarılması yerine sadece mesanenin kanserli kısmının çıkarılması uygun olabilir. Mesane komşuluğundaki lenf düğümleri de çıkarılır ve bu hastalığın evrelemesi için önemlidir. Fakat bu işleme uygun yayılmış mesane kanserli hastaların oranı oldukça düşüktür(%10). Bu ameliyatın temel avantajı, kişinin mesanesini koruması ve çok daha büyük ve yaşam kalitesini derinden etkileyen cerrahiye ihtiyaç duymamasıdır . Ancak kalan mesane kapasitesini azaltabilir, bu da daha sık idrara çıkmaları gerektiği anlamına gelir. Bu tür bir ameliyatla asıl endişe, mesane kanserinin mesane duvarının başka bir bölümünde nüks etme olasılığının yüksek olmasıdır.Bu yüzden çok seçilmiş hasta gruplarına bu işlem önerilmektedir.
Radikal sistektomi: Aslında kasa yayılmış-invaziv mesane kanserlerin temel tedavisi radikal sistektomi ve üriner diversiyon dediğimiz rekonstrüktif cerrahidir. Bu operasyonda tüm mesane ve komşu lenf düğümleri tamamen çıkarılır. Erkeklerde prostat ve seminal veziküller de çıkarılır. Kadınlarda yumurtalıklar, fallop tüpleri (yumurtalıkları ve uterusu birbirine bağlayan tüpler), rahim (rahim), rahim ağzı ve vajinanın küçük bir kısmı da çıkarılır.
Çoğu zaman sistektomi, karındaki bir kesi ile yapılır. Ameliyattan sonra yaklaşık bir hafta hastanede kalmanız gerekecek. Genellikle birkaç hafta sonra normal hayatınıza geri dönebilirsiniz.
Radikal sistektomi ve buna ilave rekonstrüktif cerrahi; açık ameliyat, kapalı laparoskopik veya robotik cerrahi ile yapılabilmektedir. Bu cerrahi ekibin bilgisi ve tecrübesine bağlıdır, buna göre ameliyat şeklini tercih eder.Kapalı laparoskopik veya robotik cerrahi ile yapıla ameliyat daha küçük kesiler nedeniyle daha az ağrı ve ameliyat sonrası daha hızlı iyileşme sözkonusudur.. Ancak standart ameliyat olan açık ameliyata göre sonuçları kıyaslamak için uzun dönem veriler elimizde yok. Bu yüzden de işe yarayıp yaramadığı henüz çok açık değil. Her tür sistektominin mesane kanseri tedavisinde tecrübeli bir cerrah tarafından yapılması önemlidir. Ameliyat iyi usulüne uygun yapılmazsa kanserin nüks etme olasılığı daha yüksektir.
