Mesane tümörünün transüretral rezeksiyonu, mesane kanseri tedavisinin ilk ve en önemli basamağını oluşturmaktadır. TUR-MT'in amacı, teşhisi doğru koymak ve görünen tüm tümörleri tamamen ortadan kaldırmaktır. Kanserin patolojik teşhisi, yaygınlık derecesi ve tedavi planlaması için bu ameliyat çok önemlidir ve tekrar tekrar gerekebilir. TUR-MT ayrıca erken evre veya yüzeyel (kasa invazif olmayan-Ta, T1 ve Karsinoma in-Situ) mesane kanserleri için en yaygın tedavi yöntemidir. İlk başvuruda mesane kanserlerin %70-75’i yüzeyel kanserlerdir ve bunların ilk basamak tedavisini TUR-MT oluşturmaktadır. TUR-MT de amaç, kanser hücrelerini ve çevre dokuları mesane duvarının kas tabakasına kadar çıkarmaktır.
Tekrar TUR-MT (Re-TUR): Bazı olgularda bu cerrahi işlem ameliyattan 2-4 hafta sonra tekrar etme zorunluluğu ortaya çıkabilir. Bu zorunluluklar arasında: TUR-MT da işlemin uygun bir şekilde ve tümörün tam olarak çıkarılamamış olması, TUR-MT ile alınan dokuda hiç kas dokusu bulunmaması yani yeterince taban dokusu alınmamış olması, tüm T1 evreli tümörlerde ve tüm yüksek dereceli tümörlerde Re-TUR-MT gereklidir. Eğer tümör düşük dereceli Ta evreli veya primer karsinoma in-sutu(CIS) ise re-TUR’a pek ihtiyaç yoktur.
TUR-MT nasıl yapılır?: Genel anestezi ya da lokal anestezi altında idrar kanalından girilerek yapılan kapalı endoskopik bir ameliyattır. Rezektoskop adı verilen bir tür ince, sert sistoskop, idrar yolunuz yoluyla mesanenize yerleştirilir. Rezektoskopun ucunda doku veya tümörün çıkarılması için kullanılan bir tel halka(Loop, 1c çaplı, buna göre tümör çapı da ölçülebilir) bulunur. Bu halkadan enerji (Monopolar veya bipolar koter, Lazer vs) verilir ve bununla çıkarılan dokular, analiz için bir patolojiye gönderilir. Tümörler enblok(Total) veya fraksiyone kesilerek yapılabilir. Önemli kriterlerden birisi tümör tabanı ve bu alandaki kas tabakasından parça alınmasıdır, bu tümörü evrelenmesinde ve rezeksiyon kalitesini belirlemede önemlidir. Ayrıca tümör-normal doku sınırında da örnekleme yapılmasında yarar var. Temizlenen alanlar tekrar kullanılan enerji sistemi ile yakılarak(fulgurasyon) koterize edilir, bu hem kanama kontrolünü sağlar hemde kalan kanser hücrelerini yok etmeye yarar.
TUR-MT'nin yan etkileri genellikle hafiftir ve genellikle uzun sürmez. İşlemden hemen sonra idrar yaparken biraz kanama ve ağrı olabilir. Genellikle aynı gün veya ertesi gün eve gidebilir, bir veya iki hafta içinde normal günlük hayatınıza dönebilirsiniz.
TUR-MT ile tümör tamamen ortadan kaldırılsa bile mesane kanseri 2 yıl içinde nüks etme ihtimali yüksek olduğundan, sıklıkla bu işlem tekrar tekrar yapılma ihtiyacı ortaya çıkabilmektedir. Çok sık bu işlem tekrar yapıldığında bazı hastalarda mesane vasfını bir miktar kaybedebilir, idrar kaçırma veya mesane kapasitesinde azalma ve mesane fonksiyonlarında bir miktar bozulma uzun vadede ortaya çıkabilir.
Uzun vadede nüks eden ve invaziv olmayan-yüzeyel düşük dereceli tümör öyküsü olan hastalarda , cerrah sistoskopi sırasında görülen küçük tümörleri yakmak için (onları çıkarmak yerine) fulgurasyonu kullanabilir. Bu işlem ofis bazında lokal anestezi ile yapılabilir. Güvenlidir, ancak biraz rahatsız edici olabilir ve çok önerilmemektedir.
